دهاقان‌ بیدار

“تراریخته” عامل حساسیت‌های جدید به موادغذایی و مقاومت در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها است

کدخبر: 23003
آذر ۲۸, ۱۳۹۴ در ساعت ۹:۳۳ ق٫ظ

به گزارش دهاقان نا؛ به نقل از خبرگزاری سینا، همایش ملی ایمنی زیستی و آگاهی عمومی در زمینه دستکاری ژنتیکی محصولات کشاورزی (تراریخته) با هدف ارتقای آگاهی عمومی نسبت به جنبه‌های مختلف محصولات دستکاری شده ژنتیکی، تبیین حقوق مردم و مصرف‌کنندگان این محصولات و تبیین باید‌ها و نباید‌ها و ضرورت‌های برچسب‌گذاری مواد حاوی محصولات دستکاری شده ژنتیکی؛ در تاریخ چهارشنبه ۲۵ آذرماه در سالن همایش‌های بین‌المللی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد. برخی از مباحث مطرح شده در این همایش، عبارتند از:

بهنژادی تکاملی گیاهان روشی برای افزایش تنوع زیستی، سازگاری محصولات کشاورزی با تغییرات آب‌وهوایی و حمایت از معیشت پایدار کشاورزان.

«بهنژادی تکاملی گیاهان» روشی برای افزایش تنوع زیستی، سازگاری محصولات کشاورزی با تغییرات آب‌وهوایی و حمایت از معیشت پایدار کشاورزان است؛ در واقع، تنوع زیستی کشاورزی عامل کلیدی در سازگاری موفق کشاورزی با تغییرات اقلیمی و پیامدهای سوء ناشی از آن به شمار می‌آید. با این همه و علیرغم وجود شناخت گسترده‌ای که نسبت به اهمیت تنوع زیستی کشاورزی در سازگاری با تغییرات اقلیمی وجود دارد، تنوع زیستی کشاورزی به طور گسترده و با روند بسیار سریعی در شرف کاهش است و به سمت یکنواختی ژنتیکی پیش می‌رود، بسیاری علت این امر را توسعه لجام گسیخته اصلاح نباتات، به خصوص در بذر گونه‌های گندم، برنج و ذرت می‌دانند.

تنوع زیستی ارقام کشاورزی، می‌تواند اثرات منفی تغییرات اقلیمی را کاهش دهد؛ بنابراین حفاظت و مدیریت پایدار تنوع زیستی درحل مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی و اثرات ناشی از کاهش منابع آبی و خشکسالی نقش بسیار مهمی دارد.

لزوم حمایت دولت از کشاورزان خُرده‌پای محلی، ارقام بومی و تولید محصولات کشاورزی سالم
کشاورزان نقش عمده‌ای در تامین امنیت غذایی کشور‌ها ایفا می‌کنند و این درحالی است که محصولات دستکاری شده ژنتیکی تهدیدی برای تنوع زیستی، معیشت کشاورزان، سلامت، استقلال و امنیت غذایی و یکی از چالش‌های اساسی محیط زیست در قرن ۲۱ به حساب می‌آیند. لذا اهمیت آگاهی‌رسانی در مورد این محصولات باتوجه به اثرات سوء ناشی از آن‌ها و شرایط واردات این محصولات که بدون برچسب و با قیمت پائین عرضه می‌شود بسیار ضروری است، چراکه باتوجه به تورم و به‌ویژه گرانی محصولات غذایی، واردات این محصولات برای دولت مقرون به صرفه خواهد بود و از آن پشتیبانی می‌کند.

محصولات دستکاری شده ژنتیکی تهدیدی برای محیط زیست، تنوع زیستی و معیشت کشاورزی
طرفداران محصولات دستکاری شده ژنتیکی مدعی‌اند که کشت این محصولات به شکل‌های گوناگون به محیط زیست کمک می‌کند؛ ادعایی که باید به دقت مورد بحث و بررسی قرار گیرد. تولید محصولاتی که در برابر علف‌کش‌ها مقاوم‌اند، موجب تشویق کشاورزان به استفاده بیشتر از علف‌کش‌ها می‌شود و همین امر به محیط زیست آسیب می‌رساند. به علاوه انتقال ژن از گیاهان دستکاری شده ژنتیکی به خویشاوندان وحشی یا اهلیشان در مزارع مجاور، موجب اثرات زیست محیطی می‌شود که این مسئله باتوجه به اینکه در فضای مزارع، باد و حشرات می‌توانند دانه و گرده را از گیاهان دستکاری شده به دیگر مناطق جابه‌جا کنند، باید مورد توجه قرار بگیرد.

مشکل زیست محیطی دیگر گیاهان دستکاری شده ژنتیکی، نقش آن‌ها در کاهش تنوع زیستی و به عبارتی «فرسایش ژنتیکی» است.

خطرات و عوارض محصولات دستکاری شده ژنتیکی بر سلامت انسان
در سال‌های اخیر، آزمایش‌های فراوانی در مورد خطرات احتمالی محصولات دستکاری شده ژنتیکی در حوزه سلامت صورت گرفته و به نظر می‌آید، کفه منتقدین این محصولات وزن بیشتری نسبت به کفه طرفداران دارد. نتایج آزمایش‌ها نشان می‌دهد که محصولات دستکاری شده ژنتیکی نه تنها بر انسان بلکه بر دام و محیطی که در آن رشد می‌کنند نیز تاثیر منفی می‌گذارد. ازجمله می‌توان به مواردی همچون حساسیت‌های جدید به مواد غذایی، مقاومت در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها، تغییر در الگوی مصرف علف‌کش‌ها و از بین بردن ژن‌های حساس در حشرات و آفات اشاره کرد.

انتهای پیام/خ