به گزارش دهاقان بیداربه نقل ازشبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ فاطمه سعیدی پزشک عمومی در گفتگو با خبرنگار گوهرشادنیوز، با بیان اینکه برنامه غذایی در ماه رمضان باید ساده باشد، اظهار داشت: به این معنی که یک فرد روزه دار نباید برنامه غذایش در این ماه نسب به ماههای دیگر سال تغییر چندان نداشته باشد.
خوردن غذاهای سبک در وعده افطار
وی ضمن توصیه به خوردن غذاهای سبک در وعده افطار گفت: پرکردن یکباره معده خالی از غذای سنگین به دلیل داشتن مقدار زیادی از کربوهیدراتها سیری ایجاد کرده و باعث میشود فرد فاصله زمانی بیداری بعد از افطار تمایلی به خورد مواد غذایی دیگر نداشته باشد.
این پزشک عمومی نان و برنج را جزو غذاهای پر حجم دانست و افزود: بنابراین توصیه میشود به جای مصرف نان و برنج در وعده افطاری از غذاهای رقیق مانند سوپ جو استفاده شود، ضمن اینکه خوردن این مدل غذاها به رفع تشنگی در طی روز هم کمک میکند.
سعیدی باز کردن روزه با یک نوشیدی گرم را توصیه کرد و اظهار داشت: این نوشیدنی میتواند یک چای کم رنگ همراه با نبات یا یک لیوان شیر ولرم باشد، البته خوردن یک لیوان آب ورم نیز مفید است.
شربت آلبالو، خاکشیر، آلو و تخم شربتی تأثیر مهمی بر رفع عطش دارد
وی خوردن شربت در وعده افطار را مفید دانست و گفت: شربت آلبالو، خاکشیر، آلو و مهمتر از همه تخم شربتی (کم مزه) به جهت تأثیر خوبی که بر رفع عطش دارند از جمله نوشیدنیهایی است که خوردنش در وعده افطار توصیه میشود.
این پزشک عمومی خوردن آبمیوههای طبیعی مثل آب هنداونه و آب طالب را در فاصله افطار تا سحر مفید دانست و گفت: از آنجایی که تقریباً ۸۵ درصد حجم این میوهها را آب تشکیل میدهد میتوانند بین 10 تا 12 ساعت در معده بمانند و مانع تشنگی فرد روزه دار شوند.
سعیدی مصرف شیرنی جاتی مثل زولبیا و بامیه را به مقدار کم بدون اشکال دانست و تصریح کرد: مصرف کم و محدود این مواد غذایی در وعده افطار میتواند قند خون که در طی روز افت شدیدی داشته را سریعتر به حد نرمال برساند البته این قضیه برای بیماران دیابتی توصیه نمیشود.
توصیه به خوردن انواع سبزیجات در وعده سحری/ از خوردن غذاهای چرب خوداری کنید
این پزشک عمومی خوردن سبزیجات در وعده سحری را برای رفع تشنگی ضروری دانست و گفت: سبزی، کاهو، گوجه فرهنگی خیار و میوه های چون طالبی به دلیلی فیبر بالا و خاصیت ملینی که دارند هم می توانند مانع یبوست و هم مانع تشنگی فرد روزه دار در طی روز باشند.
وی ضمن تأکید بر خوردن وعده سحری گفت: از خوردن غذاهای خشک، شور و پرچرب مثل انواع کباب ها را در وعده سحری و البته برنامه غذایی خوداری کنیم چرا که این مدل غذاها برای فعل انفعالات شیمیای که داشته به آب زیادی نیاز دارند و به همین دلیل فرد روزه دار با خوردن این غذاها در طی روز احساس تشنگی شدید خواهد کرد.
سعیدی جایگزین کردن انواع خورشت ها را به جای غداهای خشک و چرب در وعده سحری ضروری دانست و تصریح کرد: انواع خورشت ها، مثل قورمه سبزی، خورشت کرفس، خورشت مرغ، قیمه و غیره به دلیل میزان آب و پروتئینی که در خود دارند، هم به مانع تشنگی شده و هم مقوی به لحاظ غذایی هستند به همین دلیل هم توصیه می شود فرد روزه دار باید از آنها استفاده کند.
روزه اولیها زمان بیشتری را بخوابند/بیمارانی که نباید روه بگیرند
این پزشک عمومی در خصوص روزه اولی ها گفت: با توجه به تعطیلی مدارس و فاصله ای کم افطار و سحر در صورت امکان بهتر است روزه اولی ها این زمان را بیدار مانده و در عوض طی روز ساعات بیشتری را بخوابند.
سعیدی خوردن افطار، شام و سحری را برای روزه اولی ها ضروری دانست و گفت: البته خوابیدن کافی طی روز، کم کردن فعالیتهای بدنی من جمله بازی کردن، می تواند کمک شایانی به روزه اولی ها کند تا کمتر طی روز احساس گرسنگی و تشنگی کنند.
وی در خصوص روزه گرفتن افرادی که دارای بیماری های خاص هستند، گفت: این افراد باید تحت نظر پزشک خود روزه بگیرند البته روزه گرفتن برای برخی بیماران خاص جایز نیست از جمله بیماران دیابتی (که برای کنترل بیماری شان باید انسولین تزریق کنند)یا بیماران کلیوی، این بیماران باید حتماً برای روزه گرفتن با پزشک معالج خود مشورت کنند.